Sağlık

Yükselen Sıcaklıklar Kalp Hastalıklarını Artırıyor!

Yaz geldi, sıcaklıklar rekor seviyelere ulaşmaya başladı. Yılın en sıcak günlerini yaşadığımız bu günler, sağlığımız için şu anda hissettiğimiz ya da farkında olmadığımız riskleri beraberinde getirdi. Sıcaklık artışları kalp hastalığı riskini artırırken, kalp krizi olaylarının da artmasına neden oluyor.

Aşırı sıcak ve nemli hava özellikle hipertansiyon, kalp yetmezliği ve kalp-damar hastalığı olan bireyler için risk oluşturuyor. Terleme sonucu yaşanan sıvı ve tuz kayıplarına bağlı olarak kalp atış hızında artışlar olabilir ve vücudun stabilitesi değişebilir. Mevsim normallerinin üzerindeki sıcak havaların kalp sağlığı üzerindeki etkilerine değinen Kardiyoloji Uzmanı Dr. Demet Erciyes, “Hava sıcaklıkları kalp sağlığını doğrudan etkileyerek kalp hastaları, yüksek tansiyon hastaları ve kalp yetmezliği hastaları için risk oluşturabiliyor. Sıcak havalarda kalbin iş yükü artar, kan basıncında ve ritminde değişiklikler olur.” söz konusu. Erciyes, “Terlediğimiz zaman vücuttan sıvı ve mineral kaybı olur. Halsizlik, baş dönmesi görülebilir, damar içi pıhtılaşma eğilimi artar. Ayrıca tıpta idrar söktürücü olarak bilinen idrar söktürücü gibi ilaçları kullanan ve çok terleyen bireyler daha fazla sıvı kaybedebilir. Sıvı kaybını önlemek için ilaç kullanım sıklığını tekrar kontrol altına alabilir ve sistematik sağlık kontrolü yaptırarak olası risklerin önüne geçebilir. “söz konusu.

Su ihtiyacının sudan karşılanması önemlidir.

Sıcak havanın en çok hissedilen etkilerinin baş dönmesi, bayılma, halsizlik, yorgunluk ve buna eşlik eden düşük tansiyon olduğunu belirten Dr. Alınacak önlemlere değinen Erciyes, “Sıvı ihtiyacının sadece sudan karşılanması önemli. Kahve, çay gibi içecekler suyun yerini almadığı için sıvı kaybını engellemez. Sıcaklığın en yoğun olduğu öğle saatlerinde dışarı çıkmamalı ya da dışarı çıkarken ince ve açık renkli giysiler tercih edilmeli, şapka ve güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Diyetinize dikkat etmeli, hafif, kolay sindirilebilir yiyecekler yemeli, ağır yağlı yiyeceklerden, kızarmış yiyeceklerden ve aşırı baharatlı yiyeceklerden uzak durmalısınız. Kalp hastaları yaz öncesi ve sonrası sağlık kontrollerini yaptırmalı ve kardiyologlarına danışarak ilaç kullanımlarını düzenlemelidir.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Keçiören Evden Eve Nakliyat
Başa dön tuşu