Yaşam

İkinci İnönü Zaferi Kutlandı, Sağlığına İlişkin Açıklama Yayımlandı; Atatürk’ün Günlükleri: 27 Mart-2 Nisan

Gazi Mustafa Kemal Atatürk , ‘ Beni görmen, yüzümü görmen anlamına gelmez. Fikirlerimi, duygularımı ve hislerimi anlıyorsan, bu kadar yeter.’  Onu daha doğru anlamak için hareketlerini ve telaffuzunu anlamamız gerektiğini söylüyor. Bu yüzden günlüklerinden hareketle onu daha doğru anlamak istedik. Geçmişteki Büyük Kurtarıcıyı görelim, 27 Mart ile 2 Nisan arasında ne yaptı?

Kaynak: Atatürk Araştırma Merkezi

Kronolojik Fotoğraflar: İşte Atatürk

27 Mart 1920

Mustafa Kemal Paşa o gün Anadolu’ya gitmekte iken, o sırada Düzce’de bulunan Osmanlı Mebusan Meclisi’nin son Başkanı Celalettin Arif Bey’e bir telgraf çekerek Ankara’da toplanacak yeni meclisle ilgili takviye istedi. :   ‘… 19 Mart 1919 tarihli beyannameyi inceledikten sonra, ilkelerin desteklenmesi ve seçimlerin hızlandırılması ve toplantının sağlanması için kısa bir açıklama olarak kamuoyuna önceden bilgi verilmesi ve görüşümüzün duyurulmasında yarar görüyoruz. mümkün olan en kısa sürede.’

28 Mart 1922

Mustafa Kemal o gün Sivrihisar’dan Akşehir’e hareket eder. Ayrıca Türkiye Büyük Millet Meclisi Cumhurbaşkanlığı Özel Kalemi Hayati Bey, cephede bulunan Paşa’ya Fikriye Hanım’ın sağlığı ile ilgili şu telgrafı çekmiştir: Fikriye Han BEN efendim, yataktan kalkın T BEN R.’

29 Mart 1928

Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal, o gün Çankaya’da Yunanistan Büyükelçisi Jean Papas ve Danimarka Büyükelçisi Otto Carl Mohr’un güven mektuplarını kabul etti ve Büyükelçilerin konuşmalarına cevaben konuşmalar yaptı.

30 Mart 1938

O gün Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği, Fransa’dan davet edilen Prof. Fiessinger’in muayenesi sonucu Atat ü rk’ ü nh G ben ışık şimdi S üzücü bir durum değildi ışık N BEN Naber lir G Ben ve 1.5 ay dinlenmesini tavsiye etmem yeterli. O R ü ld çocuğun  belirtilir.

31 Mart 1937

O gün akşam Atatürk, Çubuk Barajı’na kadar bir gezintiye çıkar ve ardından Çankaya’ya döner.

1 Nisan 1921

O gün İnönü Zaferi’nden sonra Mustafa Kemal Paşa, İsmet Paşa’ya şu telgrafı gönderdi: Orada sadece düşmanı değil, milletin bahtsız talihini de yendiniz. Bütün ülke, işgal altındaki sefil topraklarımızla birlikte bugün en ücra köşelerine kadar zaferinizi kutluyor. Düşmanın işgal hırsı, sizin kararlılığınızın ve dayanıklılığınızın sert kayalarına kafasını çarparak paramparça oldu.    

2 Nisan 1932

Gazi bütün gün Çankaya’daki kütüphanesinde çalışmaktadır.

haber-buyukcekmece.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu