Haber

Depremle bir kez daha sarsılan Afet Bölgesindeki Çadır Sıkıntısını Konuşurken Kızılay’ın Mali Durumu ve Kapasitesi

Deprem gerçeğiyle karşı karşıya kalan Türkiye’de dün afet bölgesinde şiddetli sarsıntılar olduğu için acil durum koordinasyonu sorgulanıyor. Bir yanda mevsimin kış olması, bir yanda afetin boyutunu artıran yapılaşma, diğer yanda depremden etkilenen alanın geniş bir bölgeyi kapsaması rahatlamayı yavaşlatıyor. çabalar. Rasyonel bir bakış açısıyla Türkiye’nin sınırları içindeki topraklarının yüzde 93’ünün fay hatları üzerinde olması ve bu felaketin bilim insanları tarafından yıllardır beklenmesi, hazırlık kısmını sorgulanır hale getiriyor.

Türkiye deprem felaketinin yaralarını sarmaya çalışırken, bölgedeki fay sınırlarında hareketlilik devam ediyor. Bilim adamları büyük depremlerin ardından tahminde bulunsalar da dün bölgede şiddetli sarsıntılar oldu.

11 ilde yıkımın boyutu yüksek olurken, son verilere göre can kaybı 41 bini geçti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un açıklamalarına göre incelenen 927 bin binadan 118 bini harabe, hemen yıkılacak veya ağır hasarlı. belirtildi. Bu da kış şartlarında barınma sorununu gündeme getirmektedir.

Bölgeye yardımlar yağarken, AFAD bölgedeki bu yardımları koordine ediyor. Ayni ve nakdi yardımlar arasında genel temel ihtiyaçlar yer alırken, özellikle barınma ve tuvalet ihtiyacı Kızılay’ın geçmiş deneyimleri ve AFAD’ın uyumu ile öne çıkıyor.

Bu da dün şiddetli sarsıntıların yaşandığı bölgede hafif hasarlı da olsa yapılara girmek zorunda kalanlarda soru işaretleri oluşturdu.

Kızılay’ın “Çadır ve Tekstil” işi var. Çadırlar hakkında detaylı bilgi burada verilmektedir. Ancak her depremzedenin çadırları görmesi mümkün değil.

www.kizilaycadirtekstil.com.tr

Kızılay’ın ilk yardım faaliyetlerini yürütmek üzere kurduğu merkezleri de bulunmaktadır. Ama odak noktamız çadır. O halde fiyatlara bir göz atalım.

Google’da deprem çadırı arattığınızda genellikle üreticilerle karşılaşıyorsunuz. Kızılay ve AFAD çadırlarının özelliklerine yakın özelliklere sahip çadır fiyatlarının 7 ile 8 bin TL aralığında olduğu görülüyor.

Yalıtımlı deprem çadırlarının fiyatları iki katına çıkıyor. Daha büyük boyutlarıyla gündemde olan sahra hastanesi ve yemekhane için olağan süreçlerde çiftliklerde de kullanılan çadırların fiyatları 20 bin TL’ye kadar çıkıyor.

Yardımların son döneminde “Türkiye Tek Yürek” kampanyasında toplanan net miktara baktığımızda 115 milyar 146 milyon 528 bin TL iken kaç çadır alınabileceğini görmek istedik.

8 bin TL üzeri hesapla 14 milyon 393 bin 316 çadır alınabilecek. Bunların daha önce Kızılay veya AFAD’ın stoklarında olmadığını varsaysak bile 11 ilin toplam nüfusu 13 milyon 897 bin 974 kişiyi aşıyor.

3 milyon 478 bin 573 hanenin tamamına çadır verilseydi bu bedel 27 milyar 828 milyon 584 bin TL olacaktı. Kalan 87 milyar 317 milyon 944 bin TL.

Bölgedeki en büyük eksikliklerden biri olan portatif tuvalet sayısının 10 bin TL civarında olduğu görülüyor. Kamu alımlarını veya toptan satış fiyatlarını buraya kesinlikle dahil etmiyoruz.

Dolayısıyla nüfusa oranla her 10 kişiye 1 seyyar tuvalet düşüyor dersek, maliyeti 13 milyar 897 milyon 973 bin 999 TL iken bu rakamın nasıl hesaplanacağı toplum ve sağlık bilimcilerin işi. 73 milyar 419 milyon 970 bin TL kaldı.

Bu kampanyadan her haneye dağıtılan 10 bin TL’lik yardım bize gelse 34 milyar 785 milyon 730 bin TL geriye 38 milyar 634 milyon 240 bin TL kalacak. Maaşların bile ödenebileceğini söylemek için Kızılay’ın faaliyet raporlarına bir göz atalım.

Kızılay’ın 2019-2020-2021 yıllarına ait Konsolide Faaliyet Raporu’nda çadır ve konteyner üretim kapasitelerini görüyoruz.

Kaynak: Kızılay Faaliyet Raporu

Yine aynı raporda barınma ve beslenme kapasitelerini görüyoruz.

Kızılay’ın dünyaya yaptığı yardımları görüyoruz.

Kızılay’ın çalışma kapasitesini görüyoruz.

Son olarak bu 3 yılda Kızılay’ın gelir-gider istikrarını görüyoruz. ne görüyorsun?

haber-kula.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu