AB, LNG için yeni referans fiyat belirleme uygulamasını başlattı
AB Enerji Düzenleyicileri İşbirliği Ajansı (ACER), 15 Şubat’ta yürürlüğe girecek olan ve doğal gaz için tavan fiyat uygulaması olarak bilinen “gaz piyasası düzeltme mekanizması” çerçevesinde ilk kez günlük referans LNG fiyatını yayınladı.
ACER’in 1 Şubat itibariyle ilk LNG referans fiyatı megavat-saat başına 55,21 avro idi. Aynı gün Hollanda merkezli Avrupa’nın en derin derinliğe sahip sanal doğal gaz ticaret noktası TTF’de fiyat seviyesi 59,5 avrodan kapandı. İki fiyat arasındaki fark yaklaşık 4 euro idi.
ACER bundan böyle hafta içi her gün yeni bir referans fiyat yayınlayacak.
Piyasa düzeltme mekanizması kapsamındaki referans fiyat, farklı kurumların LNG fiyatlarının ortalaması ile türev piyasalardaki uzlaşma fiyatı baz alınarak hesaplanmaktadır.
Fiyat belirlemek için Kuzey Batı Avrupa, Akdeniz, Kuzey Doğu Asya, türev takas ve ACER LNG fiyat değerleme raporu kullanılmaktadır.
ACER, para birimi dönüştürme işlemi için Avrupa Merkez Bankası’nın euro döviz kurlarına güvenmektedir.
Tavan fiyat uygulaması
AB ülkeleri Aralık ayında piyasalardaki gaz fiyatlarında “tavan fiyat” olarak bilinen düzeltme sisteminin 15 Şubat’ta yürürlüğe girmesi konusunda anlaşmıştı.
Sanal doğal gaz ticaret noktası TTF’de işlem gören vadeli gaz sözleşmesinin 3 iş günü için 180 avroyu, Avrupa’da sıvılaştırılmış doğal gazın megavat-saat fiyatının küreselde 35 avroyu geçmesi durumunda tavan fiyat yürürlüğe girecek. pazarlar.
Söz konusu yeni referans fiyat, küresel piyasalardaki fiyat seviyesi ile arasındaki farkı belirlemek için kullanılacaktır.
Öte yandan TTF’de işlemesi devam eden gaz vadeli işlem sözleşme fiyatı ağustos ayında megavatsaat başına 340 avroya ulaştı. Söz konusu fiyat bugün 57,2 euro.
AB’nin önümüzdeki kışı atlatmak için gaz tüketimini azaltması gerekiyor
Avrupa Birliği’nin (AB) önümüzdeki kış dönemini atlatabilmesi için doğalgaz tüketimini azaltıcı tedbirler almaya devam etmesi gerektiği belirtildi.
Brüksel merkezli düşünce kuruluşu Bruegel’in “Avrupa 2023 Gaz Görünümü” başlıklı çalışması yayınlandı.
Araştırmaya göre, geçen yıl uygulanan acil durum önlemleri ve sıcak geçen kış ayları nedeniyle AB’de bu kış bir enerji krizi olasılığı azaldı.
Önümüzdeki kışa ilişkin görünümün henüz netlik kazanmadığı araştırmaya göre, AB’nin önümüzdeki kış için gaz depolarını doldurmak, tüketimi kısmak ve LNG tedariğinde Çin ile rekabet etmek zorunda kalabileceği öngörülüyor.
Bu kapsamda özellikle gaz depolama tesislerinin 1 Ekim 2023 tarihine kadar yüzde 90 oranında dolu olması gerekiyor.
Önümüzdeki kış döneminde bir elektrik krizi yaşamamak için AB’nin 31 Mart 2023’te sona erecek olan gaz talebini azaltma kararı için verilen süreyi uzatması ve tankları doldurmak için gaz talebini düşürmesi gerekiyor.
Önümüzdeki kış, Rusya’dan boru hatlarıyla doğal gaz akışı mevcut seviyelerde devam ederse ve sıcaklıklar mevsim normalleri içinde kalırsa, AB’nin gaz talebini yüzde 13 oranında azaltması gerekiyor.
Rusya’dan boru hatlarıyla temin edilen doğal gazın tamamen kesilmesi ve kışın soğuk geçmesi halinde daha sert önlemler alınması gerektiği ve bu durumda AB’nin krizden çıkabilmek için gaz talebini yüzde 26 oranında kısmak zorunda kalabileceği tahmin ediliyor. kış dönemi
Öte yandan AB’nin doğalgaz talebini yüzde 15 oranında kısma kararının uygulama süresi önümüzdeki ay doluyor. Üye ülkelerin bu süreyi uzatması bekleniyor.
AB’nin kış dönüşü sonunda, gaz depolama doluluğunun geçen yıla göre daha yüksek olması bekleniyor. Şu anda gaz tankları yaklaşık yüzde 73 doluluk seviyesinde. AB’nin de bu yıl içerisinde ortak doğal gaz alım anlaşmaları yapmaya başlayacağı da sözlere konu olacak.
askale-ajans.xyz